Dieta bezglutenowa wprowadzana jest u osób, które nie potrafią poprawnie tolerować glutenu w przyjmowanych pokarmach. Zdarza się, że nietolerancja glutenu występuje już u najmłodszych dzieci, a z drugiej strony pierwsze objawy nietolerancji glutenu bardzo często zaczynają pojawiać się u osób posiadających ponad dwadzieścia lat.
Coraz częściej o swojej nietolerancji dowiadują się również osoby po pięćdziesiątce, a nawet posiadające około siedemdziesięciu lat. Jest to możliwe, dzięki rozwojowi współczesnej medycyny i przeprowadzaniu badań na tolerancję glutenu. Kiedyś wielu osobom, które po pięćdziesiątce odczuwały jakieś dolegliwości żołądkowe mówiono, że są one powiązane z nadwrażliwością żołądka lub po prostu z przebiegiem różnych chorób, pojawiających się w ciągu życia doświadczonej już osoby. Obecnie u takich osób przeprowadzane są nawet serie badań, które mogą wyjaśnić przyczynę pojawiających się u pacjenta problemów. W przypadku, gdy stwierdzona zostanie u nich nietolerancja glutenu zaczną być stopniowo przestawiane na stosowanie diety bezglutenowej.
Zamieszczanie przepisów diety bezglutenowej
Przepisy bezglutenowe zamieszczane są obecnie przede wszystkim w Internecie na różnego rodzaju stronach, podobnie jak jadłospis diety bezglutenowej. Niektóre z takich stron dedykowane są osobom borykającym się z nie przyswajalnością glutenu, a inne osobom, które po prostu zastanawiają się nad wprowadzeniem u siebie jakiegoś rodzaju diety. Zdarza się również, że doświadczone gospodynie prowadzące blogi internetowe zamieszczają na nich opracowane przez siebie przepisy diety bezglutenowej.
Najbardziej odpowiednie dla danej osoby przepisy mogą być także przekazywane jej przez lekarza, który zdiagnozował u niej nieprzyswajalność glutenu. W specjalistycznych przychodniach można również dostawać foldery informacyjne na temat glutenu, z których dowiemy się, dlaczego gluten może być słabo przyswajany i poznać sprawdzone sposoby na zastępowanie glutenu innymi składnikami.