ciasto:
• 200g mąki pszennej
• Pół kostki masła
• szczypta soli
• 2/3 szklanki zimnej wody
nadzienie:
• Pierś z kurczaka – ok. 250g
• 300g pieczarek
• cebula – średnia sztuka
• jaja – 3 sztuki
• śmietana 18% – 30g
• olej – 40 g
• zioła prowansalskie, sól, pieprz
tarta z kurczakiem przepis – schemat przygotowania
Wbrew pozorom, przygotowanie ciasta kruchego nie należy do najłatwiejszych rzeczy. Wymaga szybkości i zorganizowania również przy zagniataniu, aby ciepło rąk nie spowodowało roztopienia masła, które musimy posiekać z mąką i szczyptą soli. Powstałą kruszonkę szybko formujemy w kulę, którą wylepiamy spód tarty. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Na początku obieramy i czyścimy pieczarki, następnie krojąc je w talarki. Kurczaka i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażany wszystkie składniki, doprawiamy na koniec. W czasie podsmażania przygotowujemy masę ze śmietany, jaj i żółtego sera.
Spód wyjęty z lodówki nakłuwamy widelcem, podpiekamy w 200st. przed 20 minut. Podpieczony wykładamy farszem, zalewamy masą jajeczną i pieczemy kolejne 20 minut do zarumienienia.